Katetrizace – Co dělat, když potřebujete katetrizované hlodavce, ale nemáte v týmu chirurga?

Více o předpřipravených zvířecích modelech, které lze dodat do vaší laboratoře.

Katetrizované myši a potkani se mohou hodit pro řadu studií. Možná potřebujete aplikovat látku intravenózně po dobu několika minut či hodin – příliš dlouho na injekce do ocasní žíly. Možná budete chtít infuzi přímo do žaludku, či odebrat vzorek žluči. Nebo možná potřebujete pěkné čisté vzorky krve bez stresu způsobeného akutními technikami odběru, jako je přímá punkce ocasu, safény, sublingvální či jugulární žíly, nebo retroorbitální krev.

K provádění operací na místě budete potřebovat vyškoleného chirurga s pevnou rukou, vyhrazenou chirurgickou část laboratoře se specializovanými chirurgickými nástroji a mikroskopy, a SOP pro zajištění aseptické techniky. Pokud se pro vás jedná o nový postup, budete potřebovat čas a extra zvířata na procvičování. K dispozici jsou zdroje pro rozvoj vašich vlastních schopností, například René Remie Surgical Skills Center v Evropě, ale pokud nebudete potřebovat chirurgicky upravená zvířata pravidelně, nemusí to pro vás dávat smysl.

Naštěstí v USA a Evropě několik prodejců zvířat nabízí katetrizaci přímo jako chirurgickou službu. Tito chirurgové operují každý den, takže nevyjdou ze cviku. Často pracují formou montážní linky, což může pomoci minimalizovat množství času, které zvíře stráví v anestezii. Mají na to vyhrazené chirurgické sály a fungují za aseptických podmínek. Věnují také čas zdokonalování a optimalizaci chirurgických postupů.

Poskytovatelé chirurgických služeb na laboratorních zvířatech

Charles River Laboratories (CRL), největší prodejce zvířat na světě, provozuje chirurgické služby ve Francii, Anglii, Severní Karolíně, New Yorku, Kalifornii, Číně a Japonsku. Nabízejí širokou škálu procedur na potkanech, myších i dalších hlodavcích, od běžné katetrizace jugulární žíly, femorální žíly či krční tepny, až po specializovanější katetrizace, jako je slepé střevo, žaludeční a intratekální katetrizace. Spolupracovali jsme s nimi, ještě v kolaboraci s Ferring Pharmaceuticals, na vývoji dvoukanálového tlačítka na vaskulární přístup Vascular Access Button™ pro kombinovanou infuzi a PK odběry krve. CRL provedla svůj vlastní výzkum na optimalizaci průchodnosti myších katetrů pro jugulární žíly.

Jackson Laboratory je předním světovým dodavatelem specializovaných kmenů myší. Nabízejí katetrizační operace ze svého sídla v Maine. Spolupracovali jsme s nimi na vývoji specializovaného tlačítka Vascular Access Button™ pro opakovaný cévní vstup u jejich kmenů myší.

Cathetered rats with instech_buttons.jpg
Implantable catheter instech_button4_0.jpg
Rodents with instech_buttons.jpg