DLC povrchová úprava několikanásobně prodlužuje životnost chirurgických nástrojů

Když se vrstva Diamond-Like Carbon (DLC) aplikuje na chirurgické nástroje, dramaticky to prodlouží jejich živostnost. Chirurgické nástroje s úpravou DLC jsou neuvěřitelně odolné vůči opotřebení chemikáliemi, vlhkostí a podmínkami prostředí, takže mají o mnoho delší životnost.

Dle informací od výrobce vrstva čistého DLC tenká třeba jen 2-3 μm může prodloužit životnost Vannas nůžek až stokrát v porovnání s nůžkami bez povrchové úpravy. DLC je revoluční nová povrchová úprava, která se v současné době testuje v různých odvětvích. Když se například tímto způsobem upraví povrchy motoru, DLC sníží tření a korozi, a tím zvýší životnost motoru. V úplně jiném odvětví se pak DLC povlak testuje na kovových srdečních chlopních. Povlak není toxický a je hladký, takže se na něj nemá tendence lepit biologický materiál. Navíc se srdeční chlopně s úpravou DLC dožijí více než jejich majitelé, více než sto let.

O co se jedná?

Přírodní diamanty se vyskytují ve dvou různých krystalových soustavách. Nejčastější je krychlová soustava, vzácnější je pak hexagonální. DLC kombinuje obě přírodní formy diamantů v náhodné struktuře, což dává povlaku flexibilní, amorfní povrch. Ačkoli je povrch DLC velmi hladký, pod mikroskopem vypadá jako dlážděná cesta. Náhodné střídání krystalové a hexagonální soustavy přírodních diamantů tvoří tento neobvyklý povrch. DLC povrch ve své čisté formě je minimálně stejně tvrdý jako diamant a hladší než teflon.

Vlastnosti DLC

Jeho amorfní, nekrystalická povaha znamená, že DLC nemá žádná přirozené roviny zlomu, takže je extrémně pevné. S pozitivními ohlasy od FDA, DLC povrchová úprava není toxická a je bezpečná pro biologická použití. Je biologicky kompatibilní, chemicky inertní, opticky transparentní a odolná vůči opotřebení.

Ideální povrchová úprava pro chirurgické nástroje

Lze pro něj najít celé spektrum využití od vrtáků až po náhradní srdeční chlopně, DLC je mimo jiné ideální i pro chirurgické nástroje. Tvrdost takto ošetřeného povrchu odolává opotřebení a prodlužuje životnost břitu. Antireflexní vrstva navíc zabraňuje odleskům a poskytuje lepší výhled na chirurgické pole. Navíc je DLC odolné vůči korozi. Jeden ze skrytých benefitů je také pro pacienty. Menší tření v místě řezu snižuje nekrózu okolní tkáně a kostí a slibuje rychlejší hojení.